Zelftests op gebied van SOA’s

Diegenen die nog nooit een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) hebben gehad zijn wellicht onvoorzichtiger tijdens een vrijpartij dan degenen die het wel aan den lijve hebben ondervonden. Een SOA is namelijk niet “niks”. Een van de meest voorkomende SOA’s in Nederland is Chlamydia. Deze aandoening kan zelfs uiteindelijk tot onvruchtbaarheid leiden bij vrouwen. Neem dus nooit risico’s: gebruik altijd een condoom.

Chlamydia

Zowel mannen als vrouwen kunnen deze geslachtsziekte krijgen. De symptomen kunnen zich na 1 tot 3 weken openbaren (echter: in een kwart van de gevallen schijnen er geen symptomen op te treden, wat verraderlijk kan zijn).

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op Chlamydia, zoals:

  • Andere en/of jeukende afscheiding (vrouwen) Of afscheiding als ‘ochtenddruppel’ (mannen)
  • Pijn in de onderbuik
  • Ontstekingen onderbuik/ geslachtsdeel/ anus
  • Koorts
  • Pijn tijdens plassen

Op het moment dat je onveilige seks hebt gehad raden wij je aan de huisarts te bezoeken. Daarnaast kun je ook denken aan het kopen van een zelftest voor SOA’s. Let op: dit nooit ter vervanging van een onderzoek bij de huisarts, maar ter aanvulling indien je ‘niet kunt wachten’ en enige geruststelling nodig hebt: want niets is uiteindelijk zo betrouwbaar als een laboratorium onderzoek.

Meer weten over SOA-zelftests? Bezoek SOAtest24.nlComments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.