Seksleven dut voor 69% van zwangere vrouwen drastisch in

28-08-2016, Geplaatst door ikenmamanl in Gezondheid

In juli 2016 heeft ikenmama.nl een enquête gehouden onder 521 zwangere vrouwen over de invloed van zwangerschap op hun seksleven. Hieruit blijkt dat 69% van de vrouwen een drastische verandering in het seksleven ervaart. Belangrijke redenen: de seksdrive verdwijnt, ze voelen zich niet sexy meer en zijn te moe. Goedele Liekens en Blanca van den Brand reageren op het onderzoek en geven tips!
Taboe van seks tijdens zwangerschap doorbroken
“Tijdens de zwangerschap kunnen de hormonale veranderingen, lichamelijke ongemakken, bolle buik en kopzorgen over de baby van invloed zijn op het seksleven”, aldus seksuologe en psychologe Goedele Liekens. “Sommige vrouwen hebben extra veel zin in seks, andere juist helemaal niet”.
Dit zorgt ervoor dat een zwangerschap het seksleven enorm kan veranderen. Het onderwerp wordt echter weinig in relaties besproken. Met dit onderzoek wil ikenmama.nl dit taboe doorbreken.
dreamstime_xs_13506346___kopieMinder seks door de zwangerschap? Je bent niet de enige!
Voor ruim 2/3 van de zwangere vrouwen verandert het seksleven tijdens de zwangerschap enorm. Vooral in de leeftijdscategorie 18-25 jaar verandert er veel: Voor de zwangerschap deden 4 op de 10 vrouwen het nog meerdere keren per week, vanaf de zwangerschap zijn dit nog maar 1 op de 4 vrouwen. 15,7% van alle ondervraagden heeft vanaf de zwangerschap zelfs helemaal geen seks meer. Wat dan wel weer leuk is: sinds de zwangerschap heeft 17,7% vaker een orgasme. In de bijbehorende illustratie kom je nog meer opvallende resultaten tegen.
3 praktische tips voor je seksleven tijdens en na de zwangerschap
Hoe ga je om met deze veranderingen? Sociaal seksuoloog Blanca van den Brand geeft 3 tips.
1. Wees eerlijk & duidelijk: Geef aan wat je wel en niet prettig vindt. Deel het als iets pijn doet of als je je zorgen maakt. Zo bied je je partner de mogelijkheid rekening met je wensen en grenzen te houden.
2. Doe creatief: Je lichaam verandert continu tijdens de zwangere maanden. Pas jullie seksleven daar op aan door andere standjes uit te proberen die nog wel haalbaar zijn. Doe eens gek, wees creatief!
3. Geniet en ontspan: Maak je vooral niet teveel zorgen: seks is niet schadelijk voor jullie kindje. Voor de langere termijn is het belangrijk als jullie het samen leuk hebben tussen de lakens!Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.